HBF


De visie; HBF (Humane Bewegingsfunctionaliteit) is de kern van onze praktijk. We zijn allen gewoon fysiotherapeut maar door een andere manier van kijken naar het menselijk lichaam en de klachten kunnen we verder waar andere fysiotherapeuten moeten stoppen.

Van onze behandeling mag u verwachten dat we niet alleen de locatie van uw pijn of klachten zullen bekijken maar dat we “onderzoeken” waar deze klachten door ontstaan. Soms is dit duidelijk; bijvoorbeeld na een val maar in de meeste gevallen ontstaan klachten langzaam zonder dat de oorzaak hiervan duidelijk lijkt. Deze klachten zijn een probleem in de organisatie van het lichaam.

Als deze organisatie moeilijk verloopt, past het lichaam de manier van bewegen automatisch aan. Er worden dan andere spieren meer of minder ingeschakeld. Zo wordt bijvoorbeeld de schouder net even verder opgetild of één arm wordt stijf gehouden tijdens het lopen. Deze manier van compenseren doet iedereen altijd een beetje en is een positieve eigenschap van het menselijk lichaam. Wanneer je dit daarentegen te veel en te vaak of te lang achter elkaar moet doen, lukt dit steeds minder goed. Pijn ontstaat dan ook op de plek waar het lichaam uiteindelijk geen aanpassing meer kan maken.

De aanpassingen worden altijd ingezet om je lichaam sterker te maken, om beter om te kunnen gaan met de situatie waarin het moet functioneren. Compensaties zijn in principe dus wenselijk. Ze maken dat je verder kunt lopen, wanneer je moe wordt maar ook dat je alerter wordt in drukke of spannende situaties. Kort- of langdurende stress zorgt op dezelfde manier voor aanpassingen. Ze maken je weerbaarder, scherper maar op langere termijn loopt er altijd wel een “zwakke schakel” in je lijf tegen zijn max aan en geeft dan overbelasting klachten.

In onze behandeling zullen we dan ook niet proberen de zwakke schakel sterker te maken maar de organisatie van het lichaam te verbeteren, waardoor er minder aanpassingen nodig zijn. Zo kunnen er door het lichaam weer werkbare oplossingen gevonden worden en dit maakt dat de klachten afnemen of verdwijnen.
Ook klachten die al jaren bestaan zijn op deze manier aan te pakken en te verbeteren.